anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W lecie piekę te bułeczki ze świeżymi porzeczkami, a poza sezonem piekę je z mrożonymi. Wtedy muszę pamiętać, aby je wcześniej rozmrozić i osuszyć na ręcznikach papierowych.

Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką

 

 

  • NADZIENIE:
  • serek waniliowy – 250 g
  • żółtko – 1 szt.
  • cukier puder – 1 łyżka
  • budyń waniliowy – 3 łyżki
  • porzeczki czarne – 100 g

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 70 g
  • masło – 50 g
  • cukier drobny – 50 g

 

  • PONADTO:
  • mleko – 1/4 szk.
  • cukier - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką
Serek waniliowy zmiksować z żółtkiem, cukrem i budyniem waniliowym /proszek/. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami do uzyskania grudek. Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić go do wyrośnięcia.Do miski wlać pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodać pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Całość przez moment wyrabiać, następnie dodać roztopione i przestudzone masło i w dalszym ciągu wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie podzielić je na kawałki i formować bułeczki. W każdej zrobić wgłębienie, napełnić je masą serową i porzeczkami. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut.Każdą bułeczkę posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C, wstawić blaszkę z bułeczkami i piec je około 15-20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej.