Sposób przygotowania:
Bułeczki z serkiem wiejskim
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Serek wiejski przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na gładko blenderem. Wbić jaja, dodać olej i wymieszać. Do pojemnika od maszyny do chleba (lub misy robota) wsypać obie mąki i sól. Zawartość szklanki i pojemnika wlać do mąki. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Następnie zagnieść ponownie. Podzielić ostrym nożem na 16 kawałków jednakowej wielkości. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na macie do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać wg uznania ziarnami. Ja użyłam sezamu, siemienia lnianego i słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15-17 minut. wystudzić na kratce.