Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bułeczki z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Drożdżówki są puszyste pomimo tego, że w cieście jest ser. Dzięki niemu zachowują dłużej świeżość. Idealne na słodkie śniadanie.

Bułeczki z twarogiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z twarogiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z twarogiem
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka (ok 1/4szkl). Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Masło rozpuścić, a twaróg zmielić (użyłam tego z wiaderka) Do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 równych części. Uformować kuleczki, ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190*C przez 20min. Smacznego!
Bułeczki z twarogiem
Do zaczynu dodać wszystkie składniki na bułeczki.
Bułeczki z twarogiem
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 15 równych części.
Bułeczki z twarogiem
Uformować kulki, ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia.