Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Bułeczki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kremowe i puszyste bułeczki, dzięki serkowi z żurawiną smakują wspaniale.

Bułeczki z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z żurawiną

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 dag miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki suchych drożdzy
  • 1 i 1/8 szk. mleka lub maślanki
  • Nadzienie :
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag żurawiny
  • 30 dag twarogu sernikowego
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • Oraz:
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z żurawiną
Nadzienie: Ser , miód , cukier waniliowy zmiksować do połączenia się składników.Ciasto: Wszystkie składniki ciasto wsypać do dużej miski i wyrobić ciasto(ciasto może się troszkę kleić do rąk) . Oprószamy mąką , przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrabiamy . Podsypujemy delikatnie mąką , rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm. Wykładamy ,masę serową i posypujemy żurawiną . Następnie ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku i kroimy na 12 równych części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1-2 cm odległości. Znów odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem .Pieczemy 20-30 min. w temp. 190 st. C
Bułeczki z żurawiną
Składniki na ciasto wsypać do miski , wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Bułeczki z żurawiną
Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masą serową
Bułeczki z żurawiną
Na ser posypać żurawinę i zwinąć ciasto w roladę
Bułeczki z żurawiną
Bułeczki poukładać na blachę , pozostawić do wyrośnięcia , posmarować jajkiem i upiec.