SUPERPRZEPIS

Bułeczki ze szpinakiem

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Bułeczki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Nie ma to jak bułeczki ze szpinakiem o lekko czosnkowym smaku z dodatkiem sera koziego . Przepyszne i szybkie.

Składniki:

Bułeczki ze szpinakiem

 

  • Mąka tortowa 500 gram typ 450
  • Drożdże 40 gram
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Mleko 250 ml
  • Masło 75 ml
  • Dodatkowo
  • szpinak rozdrobniony 450 gram
  • Sos czosnkowy 200 ml
  • Ser kozi 150 gram
  • Jajo do posmarowania bułek .

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki ze szpinakiem
Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę . Robimy dołek. Rozpuszczamy masło i dodajemy 125 ml mleka Rozczyn: 125 ml mleka Drożdże 2 łyżeczki cukru Mieszamy do rozpuszczenia drożdży , dodajemy 3 łyżki maki i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką Po 15 minutach dodajemy rozczyn do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy pod ściereczką na godzinę. Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt Na ciasto kładziemy farsz szpinak-owy Zawijamy wychodzi długi wałek. Kroimy na 12 części Smarujemy rozbełtanym jajem Pieczemy 30 minut w 170 stopniachFarsz wykonanie: Szpinak mrożony wkładamy na patelnie i dusimy do rozpuszczenia. Dodajemy 200 ml sosu czosnkowegoKozi ser kroimy drobno , dodajemy do szpinaku .
Bułeczki ze szpinakiem
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy pod ściereczką na godzinę.
Bułeczki ze szpinakiem
Szpinak mrożony wkładamy na patelnie i dusimy do rozpuszczenia. Dodajemy 200 ml sosu czosnkowego Kozi ser kroimy drobno , dodajemy do szpinaku .
Bułeczki ze szpinakiem
Na ciasto kładziemy farsz szpinak-owy ..
Bułeczki ze szpinakiem
Zawijamy wychodzi długi wałek. Kroimy na 12 części Smarujemy rozbełtanym jajem Pieczemy 30 minut w 170 stopniach