jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bułeczki ziołowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki z aromatem ziół włoskich polecam na śniadanie.

Bułeczki ziołowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki ziołowe.

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki ziołowe.
Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, miód i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki
chleba (serwatkę, mąkę,sól i zioła - wyrabiamy do chwili aż ciasto będzie odstawać od reki.
Z ciasta robimy wałek, odrywamy po kawałku, skręcamy i formujemy bułeczki wokół palca.
Nakładamy bułeczki na wyłożoną papierem formę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki podwoją swoją objętość wstawiamy je do gorącego piekarnika.
Pieczemy je aż będą rumiane. sprawdzamy patyczkiem czy są dobrze wypieczone.
Bułeczki ziołowe.
Do mąki dodajemy mieszankę ziół włoskich, bazylię, oregano i tymianek
Bułeczki ziołowe.
Z kawałków ciasta formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je na rumiany kolor