Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczkowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niesłodkie muffinki udające bułeczki, pasują do dżemy jak i wędliny

Bułeczkowe muffinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczkowe muffinki

 

  • Mokre:
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki kefiru
  • 3 łyżki oleju
  • Suche:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki ziaren, u mnie sezam i mak
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Bułeczkowe muffinki
W jednej misce roztrzepać jajka, dodać resztę mokrych składników i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę pszenna i kukurydzianą, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę, wymieszać, dodać ziarna (ilości można zmodyfikować wg uznania), i ponownie wymieszać. Formę wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Składniki mokre wlać do suchych i łyżką przemieszać niezbyt dokładnie, tyle tylko aby składniki się połączyły.Ciasto nakładać łyżką do papilotek, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce. Podawać pokrojone w kromki na śniadanie lub do past czy dipów.
Bułeczkowe muffinki
W jednej misce roztrzepać jajka dodać resztę mokrych składników i dokładnie wymieszać W drugiej misce wymieszać mąkę pszenna i kukurydzianą dodać cukier proszek do pieczenia sól oraz sodę dodać ziarna i ponownie wymieszać
Bułeczkowe muffinki
Formę wyłożyć papilotkami Piekarnik nagrzać do 190 stopni Składniki mokre wlać do suchych i łyżką przemieszać niezbyt dokładnie tyle tylko aby składniki się połączyły
Bułeczkowe muffinki
Ciasto nakładać łyżką do papilotek posypać sezamem Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut Lekko przestudzić wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce