mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bułgarska mamałyga

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniałe danie kuchni bułgarskiej, z kaszą kukurydzianą, pysznym sosem warzywnym i serem żółtym.

Bułgarska mamałyga Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułgarska mamałyga

 

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • natka pietruszki świeża

Sposób przygotowania:

Bułgarska mamałyga
Do rondelka wlewam 1,5 szklanki wody, dodaję dużą szczyptę soli i doprowadzam do zagotowania. Do wrzątku wsypuję stopniowo kaszkę ciągle mieszając, gotuję kilkanaście minut na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje.



Ugotowaną kaszę kukurydzianą wykładam do opłukanego zimną wodą płaskiego naczynia i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie kroję kukurydzianą, zwartą masę w kostkę. Cebulę obieram i drobno kroję, po czym szklę na rozgrzanym oleju.



Obrane i umyte warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) ścieram na tarce na drobnych oczkach. Smażę starte warzywa razem z cebulą. Przekładam podsmażone warzywa do garnka i zalewam gorącym rosołem (1/2 szklanki) i duszę pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.



Pokrojoną kaszę wkładam do niewielkich miseczek, polewam sosem warzywnym i posypuję startym żółtym serem. Całość można krótko zapiec w piekarniku lub mikrofalówce aż do rozpuszczenia sera.
Bułgarska mamałyga
Warzywa myję, obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach
Bułgarska mamałyga
Ugotowaną kaszkę kukurydzianą wkładam do naczynia
Bułgarska mamałyga
Ostudzoną masę kukurydzianą kroję w kostkę
Bułgarska mamałyga
Warzywa smaże z cebulką, dodaję rosół, a potem przecier
Bułgarska mamałyga
Zdjęcie dodane przez redakcję na DD

Tagi:

sery ser