Sposób przygotowania:
Bułki cebulowe na śniadanie
Zaczyn: Do miski wykruszam drożdże, dodaję letnie mleko, dwie łyżki mąki płaskie, cukier i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Cebule obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju. Do drugiej miski wsypuje resztę mąki, dodaję roztopione masło, zaczyn, sól, ostudzoną cebulę, zaczyn i całość wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Wyrośnięte ciasto dzielę nożem na 10 części. Formuję kulki, układam na papierze na blaszce. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nacinam bułki nożem, smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni.