Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

bułki do hamburgerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułki do hamburgerów w wersji pełnoziarnistej

bułki do hamburgerów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

bułki do hamburgerów

 

 

Sposób przygotowania:

bułki do hamburgerów
Zaczynamy od zalania drożdży ciepłą wodą, dodajemy cukier i całość mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie doprawiając szczyptą soli, jak się zeszkli dodajemy płynny miód i smażymy jeszcze chwilę- odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy wszystkie mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, podsmażoną cebulę, jogurt i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy 4 okrągłe bułeczki, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie każdą z bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.
bułki do hamburgerów
Drożdże mieszamy w wodą i odrobiną cukru
bułki do hamburgerów
Wszystkie mąki mieszamy ze sobą w misce
bułki do hamburgerów
Wyrabiamy jednolite ciasto- najlepiej robić to dłońmi
bułki do hamburgerów
Z ciasta formujemy 4 bułeczki, które odstawiamy do wyrośnięcia