Sposób przygotowania:
Bułki jagodzianki
1. Ciasto na bułki drożdżowe: Do szerokiej miski ( ja miałam wiadro plastikowe) wrzucamy składniki takie jak : drożdże, masło, mąkę pszenną wymieszaną uprzednio z solą. Dolewamy 1/4 szklanki mleka. Ugniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce 30 minut. 2. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość wyjmujemy na stolicę i wałkujemy na 1/2 grubości na kwadraty o boku 8 cm. 3. Umyte i osuszone jagody mieszamy w miseczce wraz z cukrem pudrem. 4. Na środek każdego kwadrata wkładamy po łyżce jagód i zaginamy brzegi mocno dociskając do siebie. Nadajemy w dłoniach kształt bułki. 5. Wstawiamy na wysmarowaną blachę i pieczemy w temp.200 s.c przez 20 minut.
edytaha
przejs
Podpinam sie pod pytanie o drozdze , jajka,cukier i cukier wanilinowy
A w kwestii chłodzenia ciasta- też mam przepis od teściowej na rogaliki które się najpierw chłodzi- i pięknie wyrastają, - nie pytaj jakim cudem :D bo pojęcia nie mam - ale rosną :D i są przepyszne :D
edytaha
To dawaj przepis :)
przejs
To z czasów, kiedy nikt moich przepisów nie doceniał :D Prócz gotujmy.pl :D
https://gotujmy.pl/nietypowe-rogaliki-z-marmolada,przepisy,110618.html
Sorki Smakowita za reklamę pod Twoim przepisem, ale to dla dobra ogółu, żeby pokazać ,że drożdżowe ciasto czasem lubi chłodek :D
Smakowita88
Gorące mleko od razu mieszam z drożdżami i całą resztą.. potem chłodzę. Nie wiem czemu należy je chłodzić. Robię tak z kruchym ciastem i z tym. Podpatrzyłam jak teściowa robiła :-)
Pyza
Gorące mleko z drożdżami??? o rany.....
Bernadetta
Niestety niektórzy wstydu nie mają i gdy ich wyrzucą, wracają i dalej bzdury piszą, żeby tylko punkty zdobyć... Proponuję, aby nie pytać tego "autora" o to jak coś zrobić, tylko od razu pisać, że czegoś nie wolno robić tak, jak zostało to ujęte w "przepisie". Więc zacznę: Drożdży nie wolno zalewać gorącym mlekiem !!!
Smakowita88
Było dość ciepłe,,drożdże miałam twarde prosto z lodówki.Jak widać bułeczki wyszły
Bernadetta
Mamy więc jasność. Mleko raz było gorące, a za chwilę dość ciepłe... Ciekawe...
przejs
Smakowita88
Kostki drożdży były tak twarde i zimne że jakbym nimi rzuciła kogoś bym zabiła :-) może dlatego zanim się rozpuściły w mleku to mleko ostygło. Masz niewątpliwie rację mój błąd. Już poprawiam chociaż boli mnie takie oskarżenie że siedzę dla punktów. Siedzę bo lubię. Każdy robi błąd. Wystarczy napisać żebym poprawiła i po kłopocie.
przejs
W kwestii chłodzenia ciasta sama Cię obroniłam, ale z tym mlekiem GORĄCYM to z miejsca do poprawki, bo to po prostu dyskwalifikuje przepis- mówię Ci to ja, co sama się ciągle gotować uczę. :D
Do roboty!
Smakowita88
Nie miałam Ciebie na myśli- nieważne :-) dziękuję ..już poprawiłam
przejs
A oskarżeniom się nie dziw, raz zepsuta opinię trudno poprawić. Ale dla chcącego nic trudnego :) Tylko się uczyć trza, a nie znowu kombinować. Podejrzewam,że wiele osób się dziwi ,że dostałaś druga szansę, weź jej nie zmarnuj :)