goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie bułki są bardzo smaczne i sycące, a co najważniejsze są bardzo zdrowe. Czarnuszkę zastąpić można np. sezamem.

Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką
Masło roztapiamy i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w mikserze lub w maszynce do wyrabiania ciasta. Ciasto można również zrobić ręcznie wcześniej z drożdży przygotowując zaczyn. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Z ciasta formujemy bułeczki. Odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wierzch posypujemy czarnuszką. Bułki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką
Masło roztapiamy i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w mikserze lub w maszynce do wyrabiania ciasta
Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką
Z ciasta formujemy bułeczki. Odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia
Bułki z otrębami pszennymi z czarnuszką
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wierzch posypujemy czarnuszką