zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki pszenno babeczkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jakiś czas temu dostałam do testów kruche babeczki. Niestety większość była połamana, dziś użyłam je do bułek.

Bułki pszenno babeczkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenno babeczkowe

 

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g kruchych babeczek do nadzień pikantnych i słonych ( Dan Cake )
  • 9 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szk letniego mleka
  • 500 ml letniej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno babeczkowe
Drożdże wymieszaj z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję. Babeczki wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj, po czym wsyp do drożdży. Dodaj pozostałe składniki i drewnianą łyżką wymieszaj ciasto. Oprósz mąką i chwilę wyrób ręcznie tworząc bryłę ciasta. Zakryj ciasto ściereczka i zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrób i formuj okrągłe bułki ( u mnie wyszły bardzo duże - 11 szt ). Układaj je na blasze z wyposażenia kuchenki przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po upieczeniu podawaj z tym co lubisz, ja najbardziej lubię z samym masłem jeszcze lekko ciepłe.
Bułki pszenno babeczkowe
składniki na bylki połączyć za pomocą drewnianej łyżki
Bułki pszenno babeczkowe
wyrobić ciasto i odtsawić do wyrośniecia.
Bułki pszenno babeczkowe
ciasto na bułki powinno podwoić swoją objętość.