SUPERPRZEPIS

Bułki pszenno-kukurydziane

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bułki pszenno-kukurydziane

Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego warto jest piec domowe bułki i chleby. Polecam bułki pszenno-kukurydziane. Idealne na śniadanie lub kolację. Polecam.

Składniki:

Bułki pszenno-kukurydziane

Ciasto

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-kukurydziane

Ciasto:

Bułki pszenno-kukurydziane
Przygotowujemy składniki na ciasto, masło i drożdże.

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży, dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.

Wykonanie ciasta:

Bułki pszenno-kukurydziane
Następnie ze wszystkich skłasników zagniatamy ciasto.

Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.

Rośnięcie:

Bułki pszenno-kukurydziane
Zagniecione ciasto dajemy do miski i przykywamy ściereczką.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie bułek:

Bułki pszenno-kukurydziane
Z ciasta które wyrosło formujemy 8 bułek na stolnicy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.

Do pieczenia:

Bułki pszenno-kukurydziane
Bułki układamy na blasze i odstawiamy na chwilę aż podrosną.

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).

Pieczenie i podanie:

Bułki pszenno-kukurydziane
Tak upieczone bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.