Sposób przygotowania:
Bułki pszenno-kukurydzianeCiasto:

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży, dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.
Wykonanie ciasta:

Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
Rośnięcie:

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie bułek:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
Do pieczenia:

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).
Pieczenie i podanie:

Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)