Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytrawne tartaletki sprawdzą się jako przystawka czy też jako przekąska np. na piknik. Moje kruche tartaletki wypełniłam farszem śmietanowo-serowym z wędliną, cukinią, papryką i bakłażanem.

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem

Składniki:

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem

Na 8 sporych tartaletek:

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem

Przygotowanie kruchych spodów

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem
Ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim foremki do tartaletek

Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z żółtkami i wodą. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek do tartaletek wycinamy kawałki ciasta, którymi następnie wyklejamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartaletki pieczemy do zarumienienia, ok. 15 minut, w 180 st. C. Aby ciasto pozostało płaskie, można obciążyć je np. woreczkami z kaszą.

Przygotowanie farszu

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

W czasie chłodzenia i pieczenia ciasta przygotowujemy farsz.
Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Plasterki wędliny kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowanie farszu - c.d.

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem
Warzywa łączymy z wędliną, śmietaną i serem

Warzywa z patelni łączymy z wędliną, serem i śmietaną. Mieszamy. W razie potrzeby farsz doprawiamy.

Pieczenie

Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanem
Kruche tartaletki wypełniamy farszem i pieczemy

Kruche tartalerki wypełniamy farszem, dekorujemy paseczkami papryki i pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.