Sposób przygotowania:
Tartaletki z wędliną, papryką, cukinią, bakłażanemPrzygotowanie kruchych spodów
Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z żółtkami i wodą. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek do tartaletek wycinamy kawałki ciasta, którymi następnie wyklejamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartaletki pieczemy do zarumienienia, ok. 15 minut, w 180 st. C. Aby ciasto pozostało płaskie, można obciążyć je np. woreczkami z kaszą.
Przygotowanie farszu
W czasie chłodzenia i pieczenia ciasta przygotowujemy farsz.
Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Plasterki wędliny kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie farszu - c.d.
Warzywa z patelni łączymy z wędliną, serem i śmietaną. Mieszamy. W razie potrzeby farsz doprawiamy.
Pieczenie
Kruche tartalerki wypełniamy farszem, dekorujemy paseczkami papryki i pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.