Sposób przygotowania:
Bułki ślimaczki z pomidorami
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Mąkę przesiać do garnka, zrobić wgłębienie i wlać rozmieszane drożdże, zamieszać z częścią mąki i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać sól, jajka i masło oraz wyrobić gładkie ciasto, odstawić na niecałą godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przygotować farsz: Czosnek i cebule posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w kostkę pomidor i dusić na małym ogniu, aby powstał sos. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać bazylię oraz oregano. Farsz schłodzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć pomidory, zostawiając kawałek szerszego brzegu i zwinąć w roladę. Pokroić na 8 części i ułożyć na blasze kolo siebie. Po kilku minutach jak wyrosną posmarować je jajkiem i upiec w 200 stopniach ok. 30 minut.