Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Bułki ślimaczki z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bułeczki pszenne z nadzieniem pomidorowym

Bułki ślimaczki z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki ślimaczki z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki ślimaczki z pomidorami
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Mąkę przesiać do garnka, zrobić wgłębienie i wlać rozmieszane drożdże, zamieszać z częścią mąki i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać sól, jajka i masło oraz wyrobić gładkie ciasto, odstawić na niecałą godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przygotować farsz: Czosnek i cebule posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w kostkę pomidor i dusić na małym ogniu, aby powstał sos. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać bazylię oraz oregano. Farsz schłodzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć pomidory, zostawiając kawałek szerszego brzegu i zwinąć w roladę. Pokroić na 8 części i ułożyć na blasze kolo siebie. Po kilku minutach jak wyrosną posmarować je jajkiem i upiec w 200 stopniach ok. 30 minut.
Bułki ślimaczki z pomidorami
z podanych na ciasto skladników wyrobić ciasto
Bułki ślimaczki z pomidorami
z pomidorów przygotowac farsz do napelniania bulek
Bułki ślimaczki z pomidorami
farsz rozlozyc na rozwalkowanym ciescie drozdzowym
Bułki ślimaczki z pomidorami
ciasto zawinac w rolade i podzielic na czesci a nastepnie ulozyc na blasze