Sposób przygotowania:
Bułki szczypiorkowo- pomidorowe
W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie szczypiorek kroimy. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz sól. Ciasto zagniatamy około 10-15minut. Do gotowego dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość ponownie zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy do podrośnięcia. Gotowe ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Z każdej części formujemy bułki i układamy je na przygotowanych blaszkach. Pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy te podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, a następnie na powierzchni bułek układamy z nich kwiatuszki.Bułki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
monikaT83
edytaha