kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Bułki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułki z rodzynkami na drożdżach

Bułki z rodzynkami

Składniki:

Bułki z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Bułki z rodzynkami
Rozetrzeć drożdże z ciepłym mlekiem, dwoma łyżkami mąki i cukrem. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. Po czym dodać: mąkę, masło, dwa jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. Wsypać sparzone i odsączone rodzynki oraz skórkę. Zagnieść. Z ciasta ukształtować gruby wałek. Pokroić go na bułki, ok. 20 kawałków. Blaszkę natłuścić. Ułożyć ciasto. Pozostawić na kwadrans. Żółtko roztrzepać z małą ilością wody i szczyptą soli. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.