iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułki z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bułeczki sa proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, dzięki dodatkowi czosnku i ziół przepięknie pachną.

Bułki z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułki z czosnkiem
Czosnek obrać i zalać mlekiem, postawić na gazie i zagotować, następnie mleko z czosnkiem gotować na małym palniku 15 minut po tym czasie wystudzić i zmiksować rozgotowany czosnek. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, sola i ziołami dodać mleko, olej i jajko przy pomocy robota wyrobić gładkie ciasto które wyrabiać kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę uformować wałek i pociąć na 10 porcji. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu każdą bułkę delikatnie naciąć i odstawić na 15 minut po wyrośnięciu bułki posmarować mlekiem i posypać solą morską. Piekarnik nagrzać do 220 st i piec bułki około 15 minut.
Bułki z czosnkiem
Czosnek zalać mlekiem i po zagotowaniu mleka rozgotować.
Bułki z czosnkiem
Ciasto po wyrośnieciu wyjąć na stolnicę.
Bułki z czosnkiem
Z ciasta utoczyć wałek który pociąć na porcje.
Bułki z czosnkiem
Uformowane bułki ułożyc na blaszce i lekko ponacinać.