aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Bułki gryczanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne bułki z mąki gryczanej o specyficznym smaku i zapachu, mi bardzo smakują, uwielbiam pieczywo gryczane.

Bułki gryczanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki gryczanki

 

Sposób przygotowania:

Bułki gryczanki
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z miodem. Wymieszać. Dodać do mąki. Dodać sól, masło, słonecznik. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce posypanej mąką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Bułki gryczanki
rozpuszczamy drożdze w letniej wodzie z miodem
Bułki gryczanki
mąki gryczaną i pszenną pszesiewamy i mieszamy ze sobą
Bułki gryczanki
dodajemy pozostałe wszystkie składniki, mieszamy
Bułki gryczanki
wyrabiamy ciasto, formujemy buleczki, odstawiamy