Sposób przygotowania:
Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
Z drożdży, cukru, mleka i łyżeczki mąki robię gładką pastę i odstawia ją do wyrośnięcia na 15 minut. Mąki wsypuję do miski i dodaję karob, płatki orkiszowe, sól i masło, a także wyrośnięty zaczyn. Dolewam taką ilość wody, by dało się zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Ciasto przekładam na stolnicę, podsypuję lekko mąką i wyrabiam 5-8 minut, a potem z powrotem do miski. Przykrywam miskę i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. Gdy wyrośnie chwilę zagniatam i dzielę na 10 równych części, formuję kulki i ostrym nożem nacinam na krzyż. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem i zostawiam do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.) Smaruję je dokładnie mlekiem gdy wyrosną i posypuję płatkami. Czas pieczenia: 20 minut w temperaturze 220 stopni C.