czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Bułki z przedziałkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowe pieczywo to prawdziwa uczta! Bułeczki są puszyste, miękkie i smakują identycznie jak te z piekarni:)

Bułki z przedziałkiem

Składniki:

Bułki z przedziałkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułki z przedziałkiem

ETAP 1:

Bułki z przedziałkiem
Zrobić zaczyn, dodać do reszty i zagnieść ciasto.

W 50 ml letniego mleka rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Odstawić na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, masło i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 5 minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Bułki z przedziałkiem
Odrywać porcje ciasta i formować bułeczki, układać na blasze.

Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut.

ETAP 3:

Bułki z przedziałkiem
Tępą stroną noża zrobić nacięcia na środku bułek prawie do samego spodu

Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu. Piec około 15 minut w temp. 200 st.