Sposób przygotowania:
Bułki z przedziałkiemETAP 1:
W 50 ml letniego mleka rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Odstawić na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, masło i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 5 minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut.
ETAP 3:
Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu. Piec około 15 minut w temp. 200 st.