smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Bułki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i kardamonem. Najlepsze w dniu pieczenia. Czy widzicie jak się do Was uśmiechają

Bułki z rodzynkami

Składniki:

Bułki z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Bułki z rodzynkami
1.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier,ciepłe mleko,jajko,kardamon, sól i masło roztopione i wystudzone. 2. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto po czym dodać rodzynki. Ponownie zagnieść, zrobić z ciasta kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 3 Po wyrośnięciu ponownie ciasto zagnieść , uformować wałek i pokroić go na 12 równych części.Z każdego kawałeczka kulając zrobić bułeczkę. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej uformowane bułki . Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. 5. Każdą bułkę posmarować mlekiem i piec w 200 stopniach C około 20 min