Sposób przygotowania:
Bułki z warzywną niespodziankąCiasto:
Wszystkie składniki dobrze wyrobić ze sobą, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie
Warzywa pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju dodając pod koniec ryż oraz przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.
Rozwałkowywanie
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 11 równych części (każda po około 80 g) Każdą lekko rozwałkować.
Nakładanie nadzienia
Następnie na środek ułożyć 2 łyżki nadzienia.
Sklejenie
Skleić jak pieroga.
Wyrastanie bułek
Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na około 30 minut do napuszenia.
Pieczenie i studzenie
Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w 190ºC przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia na kratce. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!
marietta