akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułki z warzywną niespodzianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie bułki z warzywną niespodzianką. Uwielbiam je! Są doskonałe na śniadanie i kolację. Polecam!

Bułki z warzywną niespodzianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki z warzywną niespodzianką

Ciasto:

Nadzienie

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Bułki z warzywną niespodzianką

Ciasto:

Wszystkie składniki dobrze wyrobić ze sobą, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie

Warzywa pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju dodając pod koniec ryż oraz przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.

Rozwałkowywanie

Bułki z warzywną niespodzianką
Rozwałkowywanie ciasta.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 11 równych części (każda po około 80 g) Każdą lekko rozwałkować.

Nakładanie nadzienia

Bułki z warzywną niespodzianką
Ułożenie nadzienia na rozwałkowanym cieście.

Następnie na środek ułożyć 2 łyżki nadzienia.

Sklejenie

Bułki z warzywną niespodzianką
Sklejenie ciasta z nadzieniem jak pieroga.

Skleić jak pieroga.

Wyrastanie bułek

Bułki z warzywną niespodzianką
Odstawienie bułek do napuszenia.

Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na około 30 minut do napuszenia.

Pieczenie i studzenie

Bułki z warzywną niespodzianką
Studzenie upieczonych bułek z niespodzianką.

Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w 190ºC przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia na kratce. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!