zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułki ze zdrowymi ziarenkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

na śniadanie lub kolację bardzo smaczne

Bułki ze zdrowymi ziarenkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki ze zdrowymi ziarenkami

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk letniej wody
  • 1/2 szk maślanki naturalnej
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki mieszanki sałatkowej ( orzeszki pinii, pestki dyni, pestki słonecznika )
  • 2 łyżki prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Bułki ze zdrowymi ziarenkami
Drożdże rozmieszać w dużej misce z cukrem na płynną masę. Dodać płynne składniki i wymieszać. Wsypać mąkę, sól oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto na bułki. Gdy będzie wyrobione oprószyć delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczka i zostawić w spokoju do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie podrośnie ponownie je wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części, każdą wałkować na ruloniki i zawijać fikuśnie bułeczki. Bułki układać na blasze najlepiej jak to będzie z wyposażenia kuchenki wyłożonej matą silikonową. Można użyć papieru do pieczenia ( mi się akurat skończył ) lub oprószyć blachę mąką. Tak przygotowane bułki zostawić do wyrośnięcia a potem piec 30 minut w 175 - 180 stopniach. Upieczone bułki przestudzić na kratce.
Bułki ze zdrowymi ziarenkami
do miski wlac i wsyapć składniki wyrobić ciasto
Bułki ze zdrowymi ziarenkami
wyrośniete ciasto ponownie wyrobic przez chwilę
Bułki ze zdrowymi ziarenkami
bułki zawijac w fajne kształty i zosatwić do wyrośniecia
Bułki ze zdrowymi ziarenkami
a potem upiec i przestudzić na kratce ...

Tagi:

dynia bułki