Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Buły do burgerów dla wegan i nie tylko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wegańskie bułki do burgerów na mleku sojowym z wegańską margaryną. Idealne są po lekkim uparowaniu, ale bezpośrednio po upieczeniu także świetnie się sprawdzają.

 Buły do burgerów dla wegan i nie tylko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buły do burgerów dla wegan i nie tylko

 

 

  • mleka sojowego lub 100 ml mleka sojowego i 100 ml wody + kilka łyżek mleka sojowego

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • 1 łyżka wegańskiej margaryny lub 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Buły do burgerów dla wegan i nie tylko
Mąkę przesiewamy przez sito. Na środku robimy wgłębienie i wsypujemy drożdże oraz cukier.Mleko podgrzewamy do temperatury około 35-36 stopni. Do miski z mąką i drożdżami wlewamy 100 ml mleka. Posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 10- 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy resztę mleka (lub wodę, jeśli zmieszaliśmy je pół na pół), dodajemy sól oraz rozpuszczoną i ostudzoną wegańską margarynę lub olej.Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby oprószamy odrobiną mąki). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i kroimy na 6 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą mocno spłaszczamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut. Bułki smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy białym sezamem. Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia na kratce.
 Buły do burgerów dla wegan i nie tylko
Do miski z mąką i drożdżami wlewamy 100 ml mleka. Posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 10- 15 minut w ciepłe miejsce.
 Buły do burgerów dla wegan i nie tylko
Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.
 Buły do burgerów dla wegan i nie tylko
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-17 minut.