Sposób przygotowania:
Buły do burgerów dla wegan i nie tylko
Mąkę przesiewamy przez sito. Na środku robimy wgłębienie i wsypujemy drożdże oraz cukier.Mleko podgrzewamy do temperatury około 35-36 stopni. Do miski z mąką i drożdżami wlewamy 100 ml mleka. Posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 10- 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy resztę mleka (lub wodę, jeśli zmieszaliśmy je pół na pół), dodajemy sól oraz rozpuszczoną i ostudzoną wegańską margarynę lub olej.Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby oprószamy odrobiną mąki). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i kroimy na 6 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą mocno spłaszczamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut. Bułki smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy białym sezamem. Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia na kratce.
marietta