Sposób przygotowania:
Buły śniadaniowe o smaku czosnkuKrok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 2
Do dołka w mące wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut by drożdże wyrosły.
Krok 3
Drożdże pracują więc wbijamy jaja, rozpuszczamy masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej wody, czosnek granulowany i wyrabiamy ciasto, ręcznie koło 15 minut lub robotem z 10 minut.
Krok 4
Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 5
Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore.
Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem, a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut.
Skrapiamy wodą buły przed pieczenie i w trakcie pieczenia z 3 trzy.
To efekt końcowy będzie nagrodą dzięki skrapianiu. Idealnie pasują na śniadanie jak i do hamburgerów.
SylaUla
lalunia
TAK SKARBIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE