PaulinaS

PaulinaS

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Buraczane gnocchi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Świetnie smakują z dodatkiem serowych sosów, a jeszcze lepiej z pesto bazyliowym, czy pietruszkowym.

Buraczane gnocchi

Składniki:

Buraczane gnocchi

 

  • Buraczane gnocchi:
  • ziemniaki - 300g
  • mrożone buraczki puree Hortex - 100g
  • jajo - sztuka
  • mąka pszenna - szklanka + do podsypania
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz

 

  • Pietruszkowe pesto:
  • nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa extra virgin - 5 - 7 łyżek
  • czosnek - ząbek
  • straty parmezan - 2 łyżki
  • sok z cytryny - do smaku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Buraczane gnocchi
Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub roztłucz dokładnie tłuczkiem tak żeby nie było grudek. Do ostudzonych ziemniaków dodaj rozmrożone buraczki i pozostałe składniki. W razie potrzeby podsyp więcej mąki (ale nie przesadź żeby kluseczki nie były za twarde) - ciasto powinno być dosyć rzadkie. Z ciasta formuj wałeczki na stolnicy podsypaną mąką, krój je na 2 cm kawałki (jak kopytka). Z kawałków formuj podłużne kluseczki, możesz zrobić na nich wgłębienia widelcem. Kluseczki wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj przez kilka minut dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj wszystkie składniki blenderem i dopraw do smaku.

Tagi:

puree pesto