Sposób przygotowania:
Buraczane gnocchi
Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub roztłucz dokładnie tłuczkiem tak żeby nie było grudek. Do ostudzonych ziemniaków dodaj rozmrożone buraczki i pozostałe składniki. W razie potrzeby podsyp więcej mąki (ale nie przesadź żeby kluseczki nie były za twarde) - ciasto powinno być dosyć rzadkie. Z ciasta formuj wałeczki na stolnicy podsypaną mąką, krój je na 2 cm kawałki (jak kopytka). Z kawałków formuj podłużne kluseczki, możesz zrobić na nich wgłębienia widelcem. Kluseczki wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj przez kilka minut dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj wszystkie składniki blenderem i dopraw do smaku.