buraczane risotto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

buraczane risotto

Składniki:

buraczane risotto

 

  • ryż 1 szklanka
  • buraki czerwone 2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • bulion warzywny 1 l
  • sól 1,5 łyżeczki
  • pieprz 0,2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

buraczane risotto
Zaczynamy od buraków trzeba je umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia nalać wodę na wysokość 1/4 buraków i zapiekać pod przykryciem w temp. 180 stopni do miękkości buraków. (U mnie ta czynność trwała 70 min.) Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę przez 3 minuty. Następnie dodać ryż i obrany i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając, tak długo, aż ryż zacznie trzeszczeć (temp. patelni nie może być zbyt wysoka). Następnie dodać 1 szklankę ciepłego bulionu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Do ryżu dodać obrane buraki pokrojone w kostkę, jedną szklankę ciepłego bulionu, cały czas gotować mieszając. Do ryżu dolewać bulion tak długo, aż ryż będzie miękki. Danie doprawić solą i pieprzem do smaku pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi odrobina parmezanu będzie smacznym dodatkiem.Podawać gorące.

Tagi:

ryż buraki