SUPERPRZEPIS

Buraczane szarpańce

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Buraczane szarpańce Więcej zdjęć (5)

Kotlety szarpane (drobiowe) postanowiłam wzbogacić o buraka. Choć zdjęcia tego nie ukazują, to efekt jest naprawdę smaczny.

Składniki:

Buraczane szarpańce

 

  • Na ok 10-12 sztuk

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Buraczane szarpańce
Fileta kroimy w kosteczkę. Obranego buraka oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. (Użyłam szatkownicy w robocie kuchennym). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Do całości dodajemy jajko, mąkę, ser żółty oraz przyprawy. Mieszamy. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję i nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na małym ogniu z obu stron, odsączamy i podajemy z frytkami lub ryżem.
Buraczane szarpańce
Filety kroimy w kostkę, burka i pieczarki szatkujemy
Buraczane szarpańce
Dodajemy jajko i paprykę, a także przyprawy
Buraczane szarpańce
Mieszamy masę ze startym żółtym serem i doprawiamy do smaku
Buraczane szarpańce
Kotlety smażymy na oleju na rumiany kolor, z każdej strony