Sposób przygotowania:
Buraczki do obiadu
Buraczki zalewamy wodą, dodajemy ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Buraki gotujemy do miękkości (najlepiej ugotować je wcześniej). Wywar z buraczków jest doskonałą bazą do barszczu czerwonego.
Po ostygnięciu buraki ścieramy na tartce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy łyżkę mąki, jeśli mąka mocno się zbryli to znak że jest za mało tłuszczu, dodajemy jeszcze troszkę masła. Przekładamy buraki na patelnie i dokładnie mieszamy, przyprawiamy szczyptą soli i cukru do smaku. To już koniec, ale ja czasem dodaje łyżkę jogurtu naturalnego, wtedy buraczki nabierają pięknego różowego koloru. Smacznego
Po ostygnięciu buraki ścieramy na tartce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy łyżkę mąki, jeśli mąka mocno się zbryli to znak że jest za mało tłuszczu, dodajemy jeszcze troszkę masła. Przekładamy buraki na patelnie i dokładnie mieszamy, przyprawiamy szczyptą soli i cukru do smaku. To już koniec, ale ja czasem dodaje łyżkę jogurtu naturalnego, wtedy buraczki nabierają pięknego różowego koloru. Smacznego