Sposób przygotowania:
Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytrynyBuraczki duszone 1

Buraki kolejno owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku do miękkości.
Buraczki duszone 2

Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Buraczki duszone 3

Jabłka obieramy i ścieramy także na tarce.
Buraczki duszone 4

Z cytryny ścieramy skórkę uważając, żeby nie trzeć białych błonek (są gorzkie).
Buraczki duszone 5

Jabłka smażymy chwilę na maśle. Dodajemy buraki. Dokładamy skórkę z cytryny, chrzan.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczki duszone 6

Buraczki doprawiamy sokiem z cytryny. Całości dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut.
Buraki podajemy na ciepło.