Sposób przygotowania:
Buraczki duszone z jabłkiem i skórką cytrynyBuraczki duszone 1
Buraki kolejno owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku do miękkości.
Buraczki duszone 2
Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Buraczki duszone 3
Jabłka obieramy i ścieramy także na tarce.
Buraczki duszone 4
Z cytryny ścieramy skórkę uważając, żeby nie trzeć białych błonek (są gorzkie).
Buraczki duszone 5
Jabłka smażymy chwilę na maśle. Dodajemy buraki. Dokładamy skórkę z cytryny, chrzan.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczki duszone 6
Buraczki doprawiamy sokiem z cytryny. Całości dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut.
Buraki podajemy na ciepło.