Buraczki zasmażane to jeden z najczęściej podawanych dodatków do dań obiadowych. Warzywa można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed smażeniem buraki należy obrać ze skóry i gotować w wodzie, aż będą miękkie. Po ostudzeniu warzywa ściera się na tarce o dużych oczkach. Doskonale nadają się do tego buraki, na których gotowało się, np. czerwony barszcz. Zasmażane warzywa wyśmienicie smakują podane z duszonym lub smażonym mięsem mięsem, np. kaczką, kurczakiem, kotletem schabowym, mielonym. Klasyczne buraczki na ciepło zagęszcza się mąką i doprawia sokiem z cytryny, pieprzem oraz octem. Do warzyw można też dodać przesmażoną na patelni cebulę, starte jabłko i odrobinę cukru. W efekcie buraki zasmażane będą miały lekko słodki smak i ładny zapach. Starte buraczki można też wymieszać z chrzanem (wystarczy 1 łyżeczka), zawekować w słoiku i podawać do obiadu na zimno. Do mięsa i buraków zasmażanych najlepiej pasują gotowane lub pieczone ziemniaki, kasze, kluski śląskie lub lane oraz makaron.
Polecane przepisy do kategorii Buraczki zasmażane
Sortuj wg: