edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dzisiaj z programu Top Chef dowiedziałam się, że kiełki były modne dwadzieścia lat temu. Kurcze, jaka ja jestem niemodna, skoro bardzo je lubię i nadal dodaję do potraw. Do tych naleśników też dodałam :)

Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem

 

  • NALEŚNIKI (u mnie 6 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • około 1 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki koncentratu buraczanego
  • łyżka oleju do smażenia
  • FARSZ:
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 garście liści insalatino
  • 4 duże rzodkiewki
  • ok. 10-cio centymetrowy kawałek młodej cukinii
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki do podania

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem
NALEŚNIKI: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Dolewając stopniowo 0,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie, mieszając, dolać koncentrat czerwonego barszczu i pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy. Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody. Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta. Usmażyć naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich. Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia. FARSZ: Sałatę, rzodkiewki i cukinię opłukać, dobrze osuszyć. Rzodkiewkę i cukinię pokroić w słupki. Przestudzone naleśniki posmarować serkiem mascarpone (tą stronę, która była smażona jako pierwsza). Na serku rozłożyć liście sałaty, pokrojone rzodkiewki i cukinię, oprószyć solą i pieprzem. Ścisło zwinąć w rulony. Każdy naleśnik pokroić ukośnie na 4 części, podać z kiełkami rzodkiewki.
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem
Na posmarowanej olejem patelni usmażyć naleśniki.
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem
Stronę która jako pierwsza była smażona posmarować mascarpone.
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem
Na serku rozłożyć liście sałaty i pokrojone warzywa.