zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Burakowe babeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

eksperymentalne babeczki z burakiem - puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i pyszne

Burakowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Burakowe babeczki

 

  • 4 jajka
  • 2 szk mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk rodzynek
  • 1 czubata szklanka buraków ( startych na drobnych oczkach )
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Burakowe babeczki
Przygotować blaszkę do muffinek. We wgłębienia włożyć papilotki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijać po jednym jajku. Gdy masa jest wystarczająco połączona dodawać mąkę i nadal ucierać. Na koniec wsypać rodzynki i buraki i wyrobić, ale już łyżką. Masa powinna być gęsta. Gotową masą napełniać papilotki. Babeczki piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć je na kratkę i schłodzone posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują letnie, bo są mięciutkie w środku a wierzch jest chrupiący.
Burakowe babeczki
Gdy masa jest wystarczająco połączona dodawać mąkę i nadal ucierać. Na koniec wsypać rodzynki i buraki i wyrobić, ale już łyżką..
Burakowe babeczki
Gotową masą napełniać papilotki. Babeczki piec przez 30 minut..