Sposób przygotowania:
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym
Dorsza rozmrozić i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Ponownie lekko osuszyć. Pokroić drobno boczek ( bez skóry , kości i chrząstek). Zmielić boczek razem z rybą w Malakserze dodając jajko . Obraną cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Wymieszać masę ziemniaczano-boczkowo-jajeczną ze smażoną cebulą, szczyptą tymianku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej . Uformować małe kotleciki takie jak na burgery. Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorącym smażyć kotleciki. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym. W garnuszku masło z łyżeczką oleju. Dodać pokrojony koperek i chwile smażyć mieszając . Zasypać mąką i dobrze rozmieszać . Rozprowadzić wywarem warzywnym i śmietanką . Doprawić szczyptą soli , cukru i kilkoma kroplami cytryny ( ok. 1/4 łyżeczki) .Dusić 5 minut. Ułożyć kotleciki na sosie i dusić pod przykryciem na małym gazie 5 minut. * Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.