Sposób przygotowania:
Kotlety rybne w groszku
Rozmrożoną rybę dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Rozdrobnić . Pokroić drobno słoninę. Zmielić słoninę z rybą w Malakserze wrzucając pod koniec jajko by masa dokładnie się wyrobiła, Cebulę obrać i drobno pokroić - usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Wymieszać puree ziemniaczane ( najlepiej z poprzedniego dnia ) przeciśnięte przez praskę ze zmieloną rybą , zmieloną słoniną , jajkiem, usmażona cebulą, szczyptą majeranku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami uformować małe kotleciki ( nabierać czubatą łyżkę do zupy i ,,kulać" nadając kształt burgera). Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorący kłaść kotleciki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym. Otworzyć puszkę z groszkiem ( powinien to być ekstra drobny młodziutki groszek )i przelać razem z zalewą do garnka. Dodać masło i sok z cytryny. Podgrzać. Na groszku ułożyć usmażone kotlety - przykryć i dusić na małym gazie 5 minut pod przykryciem. * Podaję same bez ziemniaków i surówek bo przecież w składzie są już ziemniaki a w sosie groszek. * Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.
Ewa
marietta