Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety rybne w groszku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Często zdarza mi się kupować filety rybne mrożone .Wtedy jedyny ratunek to kotlety rybne .

Kotlety rybne w groszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety rybne w groszku

 

  • 1/2 szklanki puree ziemniaczanego
  • 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat )( Panga, Tilapia, Dorsz )
  • 5 dag słoniny
  • 1 łyżka masła
  • 20dag drobnego groszku konserwowego (1 mała puszka Bonduella-jest eskstra drobny)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • szczypta Jarzynki ( Kucharka , Vegety)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • olej z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne w groszku
Rozmrożoną rybę dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Rozdrobnić . Pokroić drobno słoninę. Zmielić słoninę z rybą w Malakserze wrzucając pod koniec jajko by masa dokładnie się wyrobiła, Cebulę obrać i drobno pokroić - usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Wymieszać puree ziemniaczane ( najlepiej z poprzedniego dnia ) przeciśnięte przez praskę ze zmieloną rybą , zmieloną słoniną , jajkiem, usmażona cebulą, szczyptą majeranku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami uformować małe kotleciki ( nabierać czubatą łyżkę do zupy i ,,kulać" nadając kształt burgera). Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorący kłaść kotleciki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym. Otworzyć puszkę z groszkiem ( powinien to być ekstra drobny młodziutki groszek )i przelać razem z zalewą do garnka. Dodać masło i sok z cytryny. Podgrzać. Na groszku ułożyć usmażone kotlety - przykryć i dusić na małym gazie 5 minut pod przykryciem. * Podaję same bez ziemniaków i surówek bo przecież w składzie są już ziemniaki a w sosie groszek. * Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.
Kotlety rybne w groszku
Zmielić rybę i słoninę -wymieszać z usmażoną cebulą-jajkiem -bułka i przyprawami
Kotlety rybne w groszku
Uformować kotlety i panierować w bułce tartej
Kotlety rybne w groszku
Usmażyc na rumiano z obu stron na oleju i zdjąć z patelni
Kotlety rybne w groszku
Groszek podgrzać z masłem i doprawić do smaku- włożyć kotlety rybne i dsić