eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Burgery Eli z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam nietypowe ale smaczne burgery z mięsa, kiełbasy, kaszy i botwinki. Na burgery położyłam plasterki sera.

Burgery Eli z botwinką

Składniki:

Burgery Eli z botwinką

mięso

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • ser w plastrach
  • zielona sałata
  • pomidory
  • bułki
  • sos majonezowo - musztardowo - keczupowy

Sposób przygotowania:

Burgery Eli z botwinką

przygotowanie składników

Burgery Eli z botwinką
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i ostudzić.

Ilość kaszy odmierzyć. Do garnka wlać dwa razy tyle wody co objętość kaszy i zagotować. Wrzątek posolić i wsypać kaszę. Kaszę gotować na małym ogniu aż cała woda wyparuje i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Burgery Eli z botwinką
Obrane cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Burgery Eli z botwinką
Kiełbasę i mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Burgery Eli z botwinką
Liście i łodygi pokroić, obrane buraczki zetrzeć.

Liście i łodygi botwinki opłukać, osuszyć i pokroić. Buraczki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Burgery Eli z botwinką

Do dużej miski włożyć kaszę, mięso, kiełbasę, botwinkę, cebulę, czosnek i jajka. Dodać przyprawę do mięs, sól. pieprz i całość wymieszać.

przygotowanie burgerów

Burgery Eli z botwinką

Z przygotowanej masy uformować duże burgery i włożyć je do lodówki na trzy godziny.

przygotowanie burgerów cd

Burgery Eli z botwinką

Na gorący ruszt grilla położyć folię aluminiową i nakłuć ją nożem w kilku miejscach. Na folii położyć burgery i grillować aż się zrumienią.

przygotowanie burgerów cd

Burgery Eli z botwinką

Burgery odwrócić na drugą stronę i położyć na nich po dwa plastry sera salami. grillować burgery aż spód się zrumieni i ser się roztopi.

podawanie

Burgery można podawać same z sosem. Można je też podawać z bułkami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami. Smacznego!


Tagi:

botwinka dania