Sposób przygotowania:
Burgery owsiane z cukinią i marchewką
1 szklankę kaszy jaglanej należy ugotować w 2,5 szklanki wody razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa obrać, umyć i osuszyć.
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekać w drobną kostkę.
W misce należy wymieszać: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Dodać jajko, mąkę, płatki owsiane i wyrabiać jak mielone.
Uformowane burgery ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. piec z funkcją grilla, następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla.
Gotowe burgery podawać zapieczone z serem oraz z ulubionymi warzywami, np. sałata, pomidor, ogórek, kiełki.
Dodatkowo można dodać ketchup lub/i majonez.
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekać w drobną kostkę.
W misce należy wymieszać: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Dodać jajko, mąkę, płatki owsiane i wyrabiać jak mielone.
Uformowane burgery ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. piec z funkcją grilla, następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla.
Gotowe burgery podawać zapieczone z serem oraz z ulubionymi warzywami, np. sałata, pomidor, ogórek, kiełki.
Dodatkowo można dodać ketchup lub/i majonez.