Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Burgery po hawajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne burgery wołowe ze słodziutkim ananasem i chrupiącym boczkiem, a do tego lekko pikantny sos na bazie majonezu.

Burgery po hawajsku

Składniki:

Burgery po hawajsku

 

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 bułki do burgerów
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Burgery po hawajsku

ETAP 1:

Burgery po hawajsku
Z ananasa wykrajamy łyko. Plaster ananasa kroimy na połówki.

Z ananasa wycinamy łyko. Plaster ananasa kroimy na połówki.

Rukolę myjemy i osuszamy.

Przygotowujemy sos, łącząc majonez i słodki sos chili.

ETAP 2:

Burgery po hawajsku
Z mięsa wyrabiamy burgery, które grillujemy na patelni

Z mięsa formujemy 2 kotlety. Grillujemy je z obu stron np. na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem dopiero po usmażeniu.

ETAP 3:

Burgery po hawajsku
Obok burgerów gratulujemy plasterki boczku i ananasa

Obok burgerów gratulujemy plasterki boczku i półplasterki ananasa.

ETAP 4:

Burgery po hawajsku
Gdy burgery będą wysmażone z jednej strony, przerzucamy je na drugą stronę i układamy plasterki sera

Gdy burgery będą wysmażone z jednej strony, przerzucamy je na drugą stronę i na wysmażonej stronie układamy plasterki sera.

ETAP 5:

Burgery po hawajsku

Bułki przekrajamy na połówki, smarujemy sosem.

Na spodach bułek układamy rukolę. Wykładamy burgery z serem, przykrywamy je plastrami boczku i ananasa. Składamy burgery.


Tagi:

danie