Sposób przygotowania:
Burrito według Buni
Przygotować ciasto na placki zalewając wrzątkiem zmieszaną ze szczyptą soli mąkę . Wyrobić elastyczne ciasto podsypując delikatnie mąką by się nie kleiło do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Wysypać blat ( stolnicę) mąka . Podzielić ciasto na 2 części . Utoczyć je w rulony jak na kopytka i pociąć w kawałki wielkości kopytek( z tej porcji 8 szt.) Każdy kawałek rozwałkować na mały placek - ja nie wałkowałam tylko rozciągałam jak pizzę.
Rozgrzać suchą patelnię . Placki piec na patelni ( na średnim nie za ostrym gazie by nie zrobiły się chrupkie) do zrumienienia najpierw jednej a potem drugiej strony. Zdjęte z patelni zawijać w ściereczkę by nie wyschły. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Paprykę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Podgrzać fasolkę i doprawić do smaku tak by była pikantna.
Sałatę umyć i osuszyć. Poszczególne składniki ułożyć przy plackach ( gorąca fasolę w miseczce) . Każdy sam sobie komponuje nadzienie kładąc liście sałaty , mięso, fasolkę, ogórek, natkę, paprykę , cebulkę . Złożyć placek na pół i tak jeść pilnując by sos nie wyciekał :)
* możemy użyć ,, strzępki" mięsa które zostają nam przy krojeniu mięs czy drobiu lub kawałki obrane od kości - maja być chude , miękkie , drobno pokrojone - najlepiej w paseczki
** ja zrobiłam małe placuszki bo tak się wygodniej je ale można zrobić 4 duże wielkości normalnych Tortilli
*** oczywiście składniki nadzienia można modyfikować zależnie od tego co akurat mamy w domu np. zamiast papryki kukurydzę , zamiast cebuli-szczypior, zamiast sałaty -rukolę itd.
**** do ciasta można dodać curry, papryki, kminku lub innych przypraw by było pikantne - można je zabarwić szpinakiem lub sokiem z buraków
Rozgrzać suchą patelnię . Placki piec na patelni ( na średnim nie za ostrym gazie by nie zrobiły się chrupkie) do zrumienienia najpierw jednej a potem drugiej strony. Zdjęte z patelni zawijać w ściereczkę by nie wyschły. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Paprykę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Podgrzać fasolkę i doprawić do smaku tak by była pikantna.
Sałatę umyć i osuszyć. Poszczególne składniki ułożyć przy plackach ( gorąca fasolę w miseczce) . Każdy sam sobie komponuje nadzienie kładąc liście sałaty , mięso, fasolkę, ogórek, natkę, paprykę , cebulkę . Złożyć placek na pół i tak jeść pilnując by sos nie wyciekał :)
* możemy użyć ,, strzępki" mięsa które zostają nam przy krojeniu mięs czy drobiu lub kawałki obrane od kości - maja być chude , miękkie , drobno pokrojone - najlepiej w paseczki
** ja zrobiłam małe placuszki bo tak się wygodniej je ale można zrobić 4 duże wielkości normalnych Tortilli
*** oczywiście składniki nadzienia można modyfikować zależnie od tego co akurat mamy w domu np. zamiast papryki kukurydzę , zamiast cebuli-szczypior, zamiast sałaty -rukolę itd.
**** do ciasta można dodać curry, papryki, kminku lub innych przypraw by było pikantne - można je zabarwić szpinakiem lub sokiem z buraków
ana9