SUPERPRZEPIS

Burrito według Buni

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Burrito według Buni Więcej zdjęć (5)

Jak to zwykle u mnie bywa mam ochotę na jakąś potrawę - potem okazuje się, że nie mam połowy składników więc zaczynam kombinować.

Składniki:

Burrito według Buni

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 10 dag pieczonego mięsa ( kawałki pieczonej wieprzowiny , pieczonego kurczaka *)
  • 1/2 cebuli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sos Tabasco do doprawienia fasoli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym z sosem ( ok. 40 dag)
  • ogórek pokrojony w słupki ( po 1-2 na placek)
  • sałata lub mix kolorowych sałat ( mały liść lub jego odpowiednik mieszanki na placek)
  • natka ziół ( pietruszka, melisa, kolendra - co kto ma)

 

Sposób przygotowania:

Burrito według Buni
Przygotować ciasto na placki zalewając wrzątkiem zmieszaną ze szczyptą soli  mąkę . Wyrobić elastyczne ciasto podsypując delikatnie mąką by się nie kleiło do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Wysypać blat ( stolnicę) mąka . Podzielić ciasto na 2 części . Utoczyć je w rulony jak na kopytka i pociąć w kawałki wielkości kopytek( z tej porcji 8 szt.) Każdy kawałek rozwałkować na mały placek - ja nie wałkowałam tylko rozciągałam jak pizzę.



Rozgrzać suchą patelnię . Placki piec na patelni ( na średnim nie za ostrym gazie by nie zrobiły się chrupkie) do zrumienienia najpierw jednej a potem drugiej strony. Zdjęte z patelni zawijać w ściereczkę by nie wyschły. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Paprykę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Podgrzać fasolkę i doprawić do smaku tak by była pikantna.



Sałatę umyć i osuszyć. Poszczególne składniki ułożyć przy plackach ( gorąca fasolę w miseczce) . Każdy sam sobie komponuje nadzienie kładąc liście sałaty , mięso, fasolkę, ogórek, natkę, paprykę , cebulkę . Złożyć placek na pół i tak jeść pilnując by sos nie wyciekał :)



* możemy użyć ,, strzępki" mięsa które zostają nam przy krojeniu mięs czy drobiu lub kawałki obrane od kości - maja być chude , miękkie , drobno pokrojone - najlepiej w paseczki

** ja zrobiłam małe placuszki bo tak się wygodniej je ale można zrobić 4 duże wielkości normalnych Tortilli

*** oczywiście składniki nadzienia można modyfikować zależnie od tego co akurat mamy w domu np. zamiast papryki kukurydzę , zamiast cebuli-szczypior, zamiast sałaty -rukolę itd.

**** do ciasta można dodać curry, papryki, kminku lub innych przypraw by było pikantne - można je zabarwić szpinakiem lub sokiem z buraków
Burrito według Buni
Przygotować ciasto parzone -dobrze je wyrobić
Burrito według Buni
Leżakowane przez 30 minut cioasto podzielic na porcje
Burrito według Buni
Placuszki uformowane z ciasta smazyć na suchej patelni
Burrito według Buni
Usmazone placuszki przechowywać pod przykryciem