przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Calzone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieróg jak pizza, czy pizza jak pieróg?

Calzone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Calzone

 

Sposób przygotowania:

Calzone
Mąkę wsypać do miski,zrobić w środku dołek, do którego należy wlać mleko i wkruszyć drożdże oraz wsypać sól. Gdy drożdże zaczną chodzić, wlać 2 łyżki oleju .Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Naoliwić, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować sos. Pomidory zmiksować z bazylią, łyżką oliwy, czosnkiem, tymiankiem , solą i pieprzem.
Składniki naszego farszu pokroić w kosteczkę. Pieczarki i cebulkę przesmażyc na patelni.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na mniej więcej dwudziestocentymetrowe koło.Posmarować każde sosem.Na połowie każdego z kół nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. . Brzegi posmarować wodą. Przykryć farsz drugą połową ciasta, uformować pieroga. Brzegi starannie skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
Calzone
Nadzienie możemy dowolnie modyfikować - w zależności od upodobań.
Calzone
Pieroga należy dokładnie skleić, aby nadzienie nie wypłynęło.

Tagi:

sery ser