Sposób przygotowania:
Calzone Eli
Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić dołek,wlać połowę wody,wkruszyć drożdże,dodać cukier,przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić,aż drożdze zaczną pracować.Do mąki i zaczynu dodać rozbełtane jajko,czosnek,cebulkę,sól i pieprz.Wlewać ciepłą wodę (1/2 szklanki) stopniowo i wyrabiać ciasto.Na koniec dodać olej,wyrobić elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki obrać i pokroić.Cebulę pokroić w pół krążki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać pieczarki,chwilę smażyć,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem i dalej smażyć,aż odparuje cała woda.Umytą paprykę pozbawić szypułki,nasion i pokroić w kostkę.
Szynkę pokroić w kostkę,ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na okrągły placek.Placki posmarować keczupem (zostawić wolny 1 cm brzeg) i posypać serem.Resztę składników wymieszać z pozostałym serem,podzielić na 4 części i wyłożyć na połowę każdego placka (zostawić wolny brzeg).Przykryć farsz wolną częścią placka,brzegi zawinąć jak przy pierogach i posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40-45 stopni.Smacznego!
Pieczarki obrać i pokroić.Cebulę pokroić w pół krążki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać pieczarki,chwilę smażyć,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem i dalej smażyć,aż odparuje cała woda.Umytą paprykę pozbawić szypułki,nasion i pokroić w kostkę.
Szynkę pokroić w kostkę,ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na okrągły placek.Placki posmarować keczupem (zostawić wolny 1 cm brzeg) i posypać serem.Resztę składników wymieszać z pozostałym serem,podzielić na 4 części i wyłożyć na połowę każdego placka (zostawić wolny brzeg).Przykryć farsz wolną częścią placka,brzegi zawinąć jak przy pierogach i posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40-45 stopni.Smacznego!