Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Calzone po bolońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

kolejna odsłona pysznego pieroga a'la pizza

Calzone po bolońsku

Składniki:

Calzone po bolońsku

 

  • oliwy + 1 czubata łyżka zimnego masła + 1 żółtko + po 1 łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich.

 

  • przyprawy:sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka mielona + 3-4 łyżki oleju

 

  • 20-30 dkg sera żółtego, użyłam Mozarelli z bloku,
  • oliwy do posmarowania ciasta przed wyrośnięciem, 1 białko z jajka do posmarowania ciasta pierogów przed pieczeniem

 

Sposób przygotowania:

Calzone po bolońsku
CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, przyprawy, oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.

FARSZ: cebulę i marchewkę oczyścić, cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew, podsmażyć. Dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając. Kiedy zmieni kolor podlać ok. 1/3 szkl. wody i dusić ok. 20min. Następnie dodać koncentrat i przyprawić, gotować bez przykrycia żeby całość odparowała, ew. ponownie przyprawić - trzeba odparować płyn żeby nie wyciekał. Farsz przestudzić. Ser pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na tarce.

Ciasto podzielić na 2-4 części. Rozwałkować na dość grube placki. Na jednej połowie każdego ułożyć porcję farszu i sera, przykryć drugą połową, zawinąć dobrze brzegi. Ew. ozdobić kawałeczkami ciasta. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu.
Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.