goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Calzone z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest pyszna i pachnąca - alternatywa zwykłej pizzy

Calzone z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z mięsem mielonym

 

  • ciasto:
  • mąka 450 dag
  • woda 300 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • drożdże instant 1 łyżeczka

 

  • farsz:
  • sos pomidorowo-paprykowy 3 łyżki
  • ser żółty kilka plasterków
  • mięso mielone 30 dag
  • oliwki zielone kilka sztuk
  • kukurydza 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • oregano
  • czerwona papryka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Calzone z mięsem mielonym
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i zagniatamy powtórnie. Ciasto rozwałkowujemy.Mięso mielone podsmażamy - studzimy. Na połowie ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowy, na nim układamy plasterki ser żółtego, mięso mielone, oliwki, kukurydzę. Farsz smarujemy majonezem, posypujemy oregano. Wierzch farszu przykrywamy serem żółtym. Farsz przykrywamy połową ciasta (jak pieroga) i zlepiamy dokładnie brzegi (ja zrobiłam to widelcem). Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 30-40 minut 2 190 stopniach.
Calzone z mięsem mielonym
Ciasto smarujemy sosem paprykowym lub innym np. pomidorowym
Calzone z mięsem mielonym
Na ciasto przekładamy kukurydzę, oliwki, majonez
Calzone z mięsem mielonym
Następnie nakładamy podsmażone mięso mielone, wierzch posypujemy przyprawami
Calzone z mięsem mielonym
Calzone pieczemy w piekarniku, w 190 stopnaich około 40 minut.