msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pieróg a la calzone.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na rewelacyjne,idealne ciasto do calzone pochodzi ze strony wielkieżarcie autorki amel.Farsz zrobiłam swój.Pychota,polecam!

Pieróg a la calzone. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieróg a la calzone.

 

 

  • na farsz
  • 7 cienkich parówek np.drobiowych
  • 1 duża cebula
  • 8 połówek pomidora suszonego z oliwy
  • 1 duży ogórek konserwowy lub w curry
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • sól,pieprz do smaku
  • 6 łyżek keczupu np.pikantnego
  • kilka łyżek wody
  • 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Pieróg a la calzone.
Parówki obrać z osłonek,przekrawać wzdłuż a później na ok.2 cm kawałki.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju z pomidorów suszonych.Posolić i popieprzyć.Dodać pokrojonego w kostkę ogórka i kawałki pomidorów suszonych.Na koniec dodać parówki,wsypać przyprawę do pizzy i wlać keczup.Podlać wodą i dusić chwilę razem,aż woda odparuje. Mleko podgrzać tak,aby było ciepłe ale nie gorące.Rozpuścić w nim dokładnie drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę z solą i cukrem.Wlać mleko z drożdżami,oliwę z oliwek.Dodać żółtko i masło i wyrobić dobrze ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok.30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zetrzeć na grubej tarce ser . Gdy farsz przestygnie wymieszać go z serem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 3 części.Każdą rozwałkować na duży placek.Na połowie nałożyć po 1\3 farszu.Skleić brzegi,tak jak u tradycyjnych pierogów. Na blaszce położyć papier do pieczenia a na nim trzy calzone.Są na prawdę wielkie.Zajmują całą blachę z wyposażenia kuchni.Można zrobić ew.kilka mniejszych wg.uznania. Wierzch posmarować oliwą z oliwek.Piec 25 minut w 200 stopniach.Podawać gorące np. z sosem czosnkowym i keczupem.
Pieróg a la calzone.
Etap 1