Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Calzone ziołowe z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pieróg a'la pizza - lubimy i często robię

Calzone ziołowe z pieczarkami

Składniki:

Calzone ziołowe z pieczarkami

 

  • masła + 2 łyżki oleju + 1 żółtko + po 1 łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich do ciasta

 

  • FARSZ:
  • 20-30 dkg sera żółtego, użyłam Mozarelli z bloku),
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielony, tymianek
  • 1 białko roztrzepane do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Calzone ziołowe z pieczarkami
FARSZ: Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki albo kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i 1 łyżeczkę tymianku. Smażyć mieszając kilka minut, odparować. Na koniec doprawić solą, pieprzem, przestudzić. Ser pokroić w niedużą kostkę.
CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, przyprawy, oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.
Ciasto podzielić na 2-4 części. Rozwałkować na dość grube placki. Na jednej połowie każdego ułożyć porcję farszu i sera, przykryć drugą połową, zawinąć dobrze brzegi. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Podawać z sosem czosnkowym.
Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.