renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Canelloni pod porowo-musztardowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę pracochłonne danie ale opłacało się

Canelloni pod porowo-musztardowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Canelloni pod porowo-musztardowym sosem

 

Sposób przygotowania:

Canelloni pod porowo-musztardowym sosem
Na początek zmielić karkówkę i poddusić z odrobiną wody na patelni, po ok 10 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dalej dusić przez ok. 5 minut. Następnie doprawić 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma listkami świeżej bazylii. W między czasie przygotować sos pomidorowy z wody, reszty koncentratu pomidorowego, ziół prowansalkich i łyżki mąki. Sos pomidorowy wlać na dno naczynia żaroodpornego i w tym sosie układać rurki makaronu napełnione farszem mięsnym. Rurki nadziewamy niegotowane. Gdy ułożymy już wszystkie rurki to zalewamy na wierzch sos porowo - musztardowy. A sos wykonujemy następująco: pora myjemy i kroimy w krążki i lekko podsmażamy na maśle, następnie dodajemy łyżkę mąki, mieszamy żeby nie powstały grudki, wlewamy mleko i dodajemy musztardę. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tym sosem rurki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy przez ok. 40 minut. Po tym czasie układamy na wierzch ser i zapiekamy aż się rozpuści. Smacznego.
Canelloni pod porowo-musztardowym sosem
Przygotowujemy farsz mięsny do makaronu canelloni
Canelloni pod porowo-musztardowym sosem
Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i układamy rurki nadziane farszem
Canelloni pod porowo-musztardowym sosem
Na rurki wykładamy sos porowo musztardowy i zapiekamy
Canelloni pod porowo-musztardowym sosem
Pod koniec zapiekania dodajemy ser żółty