Sposób przygotowania:
Canelloni pod porowo-musztardowym sosem
Na początek zmielić karkówkę i poddusić z odrobiną wody na patelni, po ok 10 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dalej dusić przez ok. 5 minut. Następnie doprawić 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma listkami świeżej bazylii. W między czasie przygotować sos pomidorowy z wody, reszty koncentratu pomidorowego, ziół prowansalkich i łyżki mąki. Sos pomidorowy wlać na dno naczynia żaroodpornego i w tym sosie układać rurki makaronu napełnione farszem mięsnym. Rurki nadziewamy niegotowane. Gdy ułożymy już wszystkie rurki to zalewamy na wierzch sos porowo - musztardowy. A sos wykonujemy następująco: pora myjemy i kroimy w krążki i lekko podsmażamy na maśle, następnie dodajemy łyżkę mąki, mieszamy żeby nie powstały grudki, wlewamy mleko i dodajemy musztardę. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tym sosem rurki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy przez ok. 40 minut. Po tym czasie układamy na wierzch ser i zapiekamy aż się rozpuści. Smacznego.