13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Cannelloni z Kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podawać z zimnym białym winkiem.

Cannelloni z Kurczakiem

Składniki:

Cannelloni z Kurczakiem

 

  • Składniki:
  • 12 rurek cannelloni
  • 1 opakowanie mrożonki „danie meksykańskie Hortex”
  • 30dag sera żółtego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypiorek
  • 1 duża cebula
  • masło do rozsmarowania naczynia żaroodpornego
  • olej
  • beszamel: ¾ szklanki mleka, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z Kurczakiem
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na lekko rozgrzanej na patelni oleju. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy do zarumienienia. Teraz możemy dodać mieszankę Hortex , następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy szklankę przecieru pomidorowego i całość mieszamy i gotujemy około 10minut. Rurki cannelloni napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Na wierzchu wykładamy sosem beszamelowym (na małym ogniu w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko, stale przy tym mieszając, gotujemy póki sos nie zgęstnieje na koniec doprawiamy solą i pieprzem.) i polać resztą farszu. Całość posypujemy startym serem, posypujemy czerwoną papryką i posiekanym szczypiorkiem. Cannelloni zapiekamy w piekarniku w 180°C przez około 25-30 minut.