darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Cannelloni z mięsem i brokułami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne połączenie mięsa, brokuła i makaronu

Cannelloni z mięsem i brokułami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cannelloni z mięsem i brokułami

 

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 brokuł
  • pół opakowania sera feta
  • makaron cannelloni
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ser żółty starty
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i brokułami
Na patelni podsmażamy cebulę, odstawiamy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy (najlepiej na parze). Mięso podsmażamy, na koniec dodajemy fetę, cebulę, 2 łyżki koncentratu, 2 łyżki śmietany, ugotowane brokuły, doprawiamy solą i pieprzem. Staramy się wszystko rozdrobnić, żeby łatwo weszło do rurek i czekamy aż ostygnie. Pomidory miksujemy z cukrem, czosnkiem, pieprzem i solą (ja to robię w pokalu do piwa). Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą śmietaną, nadziane rurki układamy obok siebie i polewamy sosem pomidorowym tak, żeby cały makaron był nim wysmarowany (odsłonięte kawałki będą twarde). Na wierzchu sypiemy ser, wstawiamy do piekarnika 180 stopni na ok 30 minut.
Cannelloni z mięsem i brokułami
Etap 1
Cannelloni z mięsem i brokułami
Etap 2